Główna zaleta orzechów Makadamia

Główna zaleta orzechów Makadamia

Często słyszymy, że jedzenie orzechów to zdrowy wybór, ale warto wiedzieć, że nie wszystkie orzechy oferują takie same korzyści. Niektóre, jak migdały, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe i orzeszki ziemne, zawierają wysoki poziom lektyn i nadmiar oleju omega-6. Składniki te mogą prowadzić do stanu zapalnego w organizmie i mogą przyczyniać się do chorób takich jak zespół nieszczelnego jelita.

Z drugiej strony orzechy takie jak makadamia, pistacje, orzechy pekan i orzechy włoskie mają znacznie niższą zawartość lektyny. Orzechy makadamia charakteryzują się w szczególności najlepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych. Badania wskazują, że regularne włączanie tych orzechów do diety może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca i innych chorób przewlekłych.

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.