1 z 3

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

Czym są orzechy makadamia?

Orzechy makadamia to okrągłe orzechy o twardej skorupce i jasnym wnętrzu, powszechnie stosowane w żywności. Orzechy te rosną na wiecznie zielonych drzewach (Macadamia integrifolia lub M. tetraphylla), pochodzących z Australii i powszechnie uprawianych na Hawajach i w Afryce.

Jak wykorzystuje się orzechy makadamia?

Orzechy makadamia są stosowane głównie w żywności. Wnętrza orzechów można jeść świeże lub przetworzone.

Orzech ten jest smaczną i zdrową przekąską, niezależnie od tego, czy jesz go na surowo, czy prażony lub pieczony, a jego smak możesz wzmocnić przyprawami, solą, miodem lub czekoladą.

Z orzechów makadamia robi się przekąski, kremy, pasty do smarowania, mleko roślinne, śmietanę, jogurt, olej i są one szeroko stosowane w wypiekach - w postaci całych orzechów, połówek, kawałków lub jako dodatek do kremu. Orzech ten znany jest ze swojego łagodnego i subtelnego smaku.

Czy orzechy makadamia są zdrowe?

Orzechy makadamia zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczów. W porcji orzechów makadamia znajdziesz także błonnik pokarmowy, białko, mangan, tiaminę i odpowiednią ilość miedzi. Chociaż zawartość tłuszczu w orzechach makadamia jest wyższa niż w innych popularnych orzechach, takich jak migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie itp., to ponad 80% tłuszczów w orzechach makadamia to tłuszcze jednonienasycone, które są dobre dla zdrowia.

Spożywanie orzechów makadamia:

  • Zmniejsza ryzyko chorób serca i chorób układu krążenia.
  • Działa jako doskonała profilaktyka przeciwko rozwojowi nowotworów.
  • Wspomaga zdrową pracę mózgu.
  • Pomaga w regulacji wagi.
  • Zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas.

Więcej informacji i referencji znajdziesz w artykule o orzechach makadamia: link.

Dlaczego orzechy makadamia są takie drogie?

Głównym powodem jest powolny proces zbioru. Spośród dziesięciu gatunków drzew makadamia tylko dwa produkują orzechy najwyższej jakości, nadające się do kontaktu z żywnością, a rozpoczęcie produkcji orzechów i wydanie zbiorów trwa od siedmiu do dziesięciu lat.

Zbiór orzechów odbywa się tylko pięć do sześciu razy w roku i zwykle orzechy zbierane są ręcznie.

Orzechy makadamia mają twardą łupinę, której usunięcie wymaga specjalnego sprzętu. Zwykle przed sprzedażą zdejmuje się łupinę i sprzedaje wyłącznie wnętrza orzechów. Na rynku można znaleźć także orzechy niełuskane.

Łuska utrudnia oddzielenie dojrzałych i niedojrzałych orzechów, przez co proces zbioru jest czasochłonny i wymaga dużych zasobów.

Czy orzechy makadamia są dobre dla osób chorych na cukrzycę?

Zdecydowanie! Orzechy makadamia są doskonałą opcją dla osób cierpiących na cukrzycę lub wysoki poziom glukozy we krwi. Są smaczną przekąską o niskim indeksie glikemicznym, zawierającą zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Czy orzechy makadamia mogą powodować alergie?

Tak, u osób uczulonych na orzechy, orzechy makadamia mogą powodować objawy alergiczne. Jest to jednak kwestia indywidualna.

Na przykład, patrząc na częstotliwość występowania, mniej niż 5% osób w Stanach Zjednoczonych uczulonych na orzechy z drzew orzechowych ma alergię na orzechy makadamia.

Czy można mrozić orzechy makadamia?

Oczywiście! Aby orzechy makadamia zachowały świeżość przez dłuższy czas, przechowuj je w lodówce lub zamrażarce. Niższe temperatury spowalniają proces psucia się orzechów, zachowując ich świeżość przez dłuższy okres.

Czy orzechy makadamia mogą się zepsuć?

Tak, podobnie jak inne produkty spożywcze, orzechy makadamia mogą z czasem się zepsuć.

Orzechy w łupinie przetrwają dłużej niż te łuskane, ponieważ usunięcie osłonki naraża je na działanie czynników środowiskowych.

Aby zachować świeżość orzechów makadamia, najlepiej przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu, szczelnie zamknięte w pojemniku lub opakowaniu. Aby jeszcze bardziej przedłużyć ich świeżość, wrzuć je do lodówki lub zamrażarki.

Dlaczego warto sięgnąć po mleko z orzechów makadamia?

Mleko z orzechów makadamia wyróżnia się gładką, kremową konsystencją w porównaniu do innych napojów roślinnych dzięki dodatkowej zawartości tłuszczów.

Mleko to, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, nie zawiera laktozy ani glutenu, oferując w 100% roślinną alternatywę dla mleka krowiego.

Dzięki delikatnemu orzechowemu posmakowi mleko z orzechów makadamia doskonale komponuje się z kawą, koktajlami, owsianką, naleśnikami lub porannymi płatkami śniadaniowymi.

Dlaczego napój Barista ma 2,2 g cukru, a napój Turmeric 4,5 g?

Nie ma tutaj sztucznego, białego cukru. Zawartość cukru widoczna w tabeli wartości odżywczej to naturalne cukry obecne w składnikach napoju. Wyższa liczba wynika z obecności naturalnych cukrów w syropie ryżowym.

Czym jest mączka z chleba świętojańskiego w napoju Natural?

To naturalny zagęszczacz, stabilizator i emulgator pozyskiwany z drzewa świętojańskiego (Ceratonia siliqua).

A co to jest guma gellan?

Występuje we wszystkich napojach „Macadamianutfarm”. Guma gellan jest naturalnym zagęszczaczem i stabilizatorem wytwarzanym ze skrobi przez bakterie Pseudomonas elodea.